Percepcija jednog praziluka

Svaki čovek ima nekoliko strana svoje ličnosti. Od one najtamnije koju bih nazvao čika Vejder (Dart, da ne bude zabune) do one koju bi jasno imenovao Ferdinand- telce koje sedi na proplanku i bezbrižno miriše cveće. Negde između ovih suprotnosti, nalazi se najmisterioznija senka ljudske ličnosti, kutak uma za čije misli ni jedno biće ne bi trebalo da odgovara, magla koja skriva ono ljudsko u nama. Ta čudna strana uma u narodu je poznata kao "stanje Praziluka" i samo ako dobro ovladate sobom, postaćete svedok onoga što ona stvara... i poživeti da prepričate drugima. Jedan sam od malobrojnih koji ima tu veštinu gledanja kroz zelena pera praziluka i živ sam, barem za sada.

Ovde ćete moći da čitate moje zabeleške i neka vam je bog (ili barem psihijatar) na pomoći.

USKRŠNJI SPECIJAL: Jaje na akciji- sniženje 50%!!!!

mrmotmitke | 13 April, 2008 23:52

 

Nedavno su sve tv stanice objavile poskupljenje ulja i to u takvom procentu da smo (Srbija) postali prvi u Evropi po ceni ulja. Da i mi u nečemu budemo prvi sem u sportu.☺

E, ali tu je uskrs iliti po serbski vaskrs pa je valjda red da se narod obraduje sa još kojim
specijalom jer kad su hrišćanski praznici onda su svi u duhu praštanja i dobre volje te je prag tolerancije među rajom mnogo veći. Tradicionalno naša država ove dane  dobro iskorišćava te smo tako i ove godine u paketu sa uljem, dobili poskupljenja mesa, struje, hleba i goriva (ako mi je nešto promaklo, izvinite ali ove godine su nas baš darivali pa je spisak malo poduži).

 

Imam osećaj da sve polako postaje luksuz. Ako se ovako nastavi sledeće godine možemo očekivati prvi Uskrs bez jaja. E to bi stvarno bilo nešto.

 

GOSPOĐA(kupac):  Izvinite, jer imate jaje? Neko malo veće, onako za petočlanu porodicu.

 

PRODAVAČICA:  Pa to bi otprilike bilo ovako nešto...evo, 65 grama. Da vam upakujem?

 

GOSPOĐA:  Pa... malo je poveće...ma nema veze, ipak je praznik pa kad je bal nek je tanderbal! A ubacite mi i jednu kesicu farbe. Ofarbaću ga u najlepše boje, pa još kad ga izlakiram i stavim na televizor....ih, ima da mi zavidi ceo soliter.

 

STARIJI GOSPODIN(kupac): (Stoji u redu, i nervozno gleda kako žena uzima zamotuljak sa jajetom)  Ajde malo brže, šta se tu prsite da cela radnja čuje kako vi kupujete jaje za Uskrs. Dok pošten svet jede krtole vi se razbacujete sa jajima. Sramota!! Zbog takvih je država i propala.

 
Sa druge strane ovakva situacija bi obradovala sve nutricioniste u Srbiji. Pred svake praznike čujemo ozbiljna upozorenja specijalista za ishranu tipa: NE ŽDERITE TOLIKO!! OSTAVITE  ŠUNKU, SMANJITE JAJA (ovde nema dvosmislenosti i misli se na smanjenje kolčine pojedenih jaja a ne na nešto drugo što ste vi sigurno pomislili mada ovim ne aludiram da ste vi dvosmisleni), JEDITE VIŠE RIBE, POVRĆE POD HITNO, ČUKA ĆE DA VAM STANE !!

CRKVA se uglavnom slaže sa nutricionistima i savetuje uzdržavanje od preterevinja u jelu i piću i stalno podseća posrnulu nam naciju na post i skromnost u svemu. *mentalna zabeleška: nije mi jasno kako su onda mnogi sveštenici onako gojazni i zašto im šiju šire mantije.*

 

Ovo evidentno navodi na zaključak(a i nešto sam načuo u krugovima bliskim CIJA) da iza ovih poskupljenja stoji crkveno-nutricionistički lobi koji je toliko ojačao da je u stanju da izazove poskupljenja svih nezdravih namirnica i silom tj. preko cenovne politike od nacije koja je oronula kako religijski tako i zdravstveno, stvori armiju zdravih vernika i izdigne Srbiju iz pepela.

Operacija “ FENIKS, BRE“ podrzumeva i delenje edukatvnih brošura pa tako možete očekivati da će te kod vašeg nutricioniste dobiti pomenute brošure ali o religiji i njenom dobrom uticaju na zdravlje ( „crkveni fitness vodič: kako skinuti suvišne kilograme sa iskrenom verom“) a u crkvi nutricionističke brošure („ religija feat. ishrana: do prave vere preko stomaka“) koje slikovito objašnjavaju kako učvrstiti veru sa barenim povrćem.

 Iz onih moji krugova oko CIJE mi javljaju da ima indikacija da se u celu priču umešalo i ministarstvo za ekologiju koje se nada da će poskupljenje goriva dovesti do manjeg korišćenja motornih vozila te da će to smanjiti emisiju štetnih gasova a da će narod više voziti bicikle, što je uz to i ekonomičnije i zdravije. Tu akciju je navodno podržalo i ministarstvo unutrašnjih poslova i odeljenje saobraćajne policije koji su preko ministarstva finansija  isposlovali da se bicikli i prateća oprema mogu uvoziti bez poreza i tako bi se povećao izbor a smanjila cena ovih bezmotornih dvotočkaša. Koja je skrivena korist za policiju? Pa ako ljudi budu više vozili bicikle policija će sa još uvek zastarelim voznim parkom i lošijom opremom izgledati mnogo superiorniji nego sad. To ujedno povećava efikasnost usled tehničke nadmoći naše policije a ne iziskuje nikakva ulaganja. Ministarstvo finansija se tako oslobađa velikih izdataka za opremanje policije i može taj novac da prosledi u skupštinsku menzu , gde će se zahvaljujući tim sredstvima sniziti cene hrane i pića za poslanike, što opet dovodi do punijeg stomaka i većeg zadovoljstva poslanika i ima za krajnji cilj manje svađe i efikasniji rad našeg parlamenta.

Zamislite samo poslanika srpskog parlamenta kako posle obilnog ručka jede treće parče torte i raskopčava pantalone :   „Je li prijatelju, hoćemo li sad da iznesemo naših 178.926 amandmana pa da im zablokiramo rad skupštine na tri nedelje?

 

DRUGI POSLANIK: Ma druže ....ja sam se .....toliko.... najeo, da ne znam da li ću moći ruku da podignem a ne da dodjem do govornice.

 

PRVI POSLANIK:  Jes vala, dobro zboriš. Nego ajd mi da ponesemo jastučiće pa da iskuliramo malo . I onako će da izglasju svoje. Šta kažeš na ideju?

 

DRUGI POSLANIK: Zzzzzz.....zzzzzz

 

E sad, koliko ta opreacija treba da traje i koje su sve još službe(DB, WC, KOS, VRABAC itd.) u njenu realizaciju uključene to nisam uspeo da saznam. Ali nije ni bitno.

Ovaj plan je u startu osuđen na propast jer ne uzima u obzir tvrdoglavost, inat, ljubav prema masnoj i nezdravoj hrani, neumerenost u svemu i neraskidivu povezanost sa jeftinim motornim vozilima koji kvalitetno zagađuju prirodu (ljubav za Zastavu) svakog građanina Srbije.

 
Meni su boga mi jaja draga,  od njih volim više samo šunku ili roštilj a vožnja autom je bez sumnje uvek udobnija od bicikla.

 Dakle, da sumiramo stvari i svedemo sve na jednu rečenicu: Otpor do jaja , jer samo on spašava Uskrs.

 

 

Tera čoban svoje stado

mrmotmitke | 11 Mart, 2008 23:37

     

 

SPC je prava narodna crkva, koja je u proteklih 15-tak godina  uvek bila uz sve pravoslavne srbske vernike I svakodnevno se borila za duhovno I moralno očuvanje svog naroda najjačim molitvama i redovnim saopštenjima. Kao svaka moderna i napredna crkva , SPC je unapredila svoju PR službu te je tako svaki vladika automatski postao i PR i od njega se očekivalo da redovnim saopštenjima i izjavama za medije pomaže duhovno posrnuli srbski narod i da mu susgestira u kom pravcu treba ići. Crkveni PRizam je posebno dolazio do izražaja pred svake izbore, jer tada je crkva svom narodu najpotrebnija. Ona je kao pastir koji treba da povede svoje stado. A zamislite šta bi bilo kad bi čoban ostavio svoje ovce i kad im ne bi svojim štapom pokazao put do tora. Ovce  bi jadne progutala noć, vukovi i druge zveri. Tako se, kad god je potrebno, svaki vladika oglasi i navodi svoje stado ka pravim snagama u Srbiji koje se bore za opstanak i nebesko uzdizanje srbskog naroda. Jeste da se ponekad poneki crkveni lider malo zanese pa se desi da recimo umesto klasičnog drvenog štapa ponese ruski vatreni štap i malko sedne na tenk ili pak da se u pauzi između javnih nastupa i napornih pregovora za Kosovo crkveni lideri malo opuštaju igrajući se sa nevinom ali pak grešnom dečicom (jer svi se mi rađamo grešni) ali i to je deo PR kampanje.  

Bliže nam se novi izbor na svim nivoima te nam je sad više nego ikada potreban glas razuma naših pastira. Oni to znaju i zato je jedan od naših najvećih duhovnika vladika Artemije (a nema sumnje da se i druge vladike slažu sa njim) izbacio saopštenje njegove eparhije da   politika DS i G17 plus mora biti „stavljena daleko od pozicija vlasti“. Jasno je naš presvetli Otac rekao šta nam je činiti i za mene tu nema dileme. Srbska crkva je uvek bila uz njen narod a njeni velikodostojnici su božiji emisari koji znaju put ka Nebu i zato ko želi na onaj svet, treba da ih sledi.

Bee bee bee...... 

Nije Osama al' mnogo bre liči....

mrmotmitke | 30 Januar, 2008 15:09

                                            toma

 

 

Izašao srpski narod na izbore da odluči hoće li put Jevrope il put Avganistana. Fala bogu pa je većina časnih i patriotskih Srba pročitalo knjigu Osame Bin Ladena- “Put kojim se ređe ide: kako ratovati sa celim svetom”. Opametio se narod, shvatio da je bolji život u Jevropi rđava stvar i da bi morali da se vazda dogovaramo sa ostatkom tih bledunjavih jevropljana. A ono sve sami narkomani i zli kapitalisti. Od toga dobra nema, nego da mi ko naša braća iz bliskog nam Avganistana živimo u pustahijama i pećinama ponosno, bez ikakvih stega i dogovora. Jasno je braćo Srbi: Izolacijom do nebeske i ponosne Srbije.

Zato izađimo u drugom krugu i zakrstimo svi našega Tomu. On će nama ponos iznjedriti…

 

 

MLEČNA MAFIJA: Kako nas sistematski muze mlekarski monopol ??

mrmotmitke | 16 Januar, 2008 03:12

Ima već pet meseci kako se po vestima i raznim stručnim emisijama  provlači priča o rastu cena mleka i jogurta. Postavljaju se pitanja tipa: kako to da je toliko skupo, te ko to krade narod u tranziciji, pa što su ovi seljaci bezobrazni,  zašto mlekare ne spuste cenu, što baš u Srbiji da bude najskuplje mleko u celoj Evropi ???


Već mi dojadila ta prepucavanja i svakodnevna polemika. Upalim televizor, kad neki proizvođači mleka se okupili na trgu i sipaju mleko po betonu. Žale se da mlekare slabo plaćaju i da su im premije male. Traže intervenciju države i zaštitu  njihove proizvodnje.
U redu je to što traže ali što mleko na beton? Mogli su da naprave koje kazanče kakao ili pudinga i podele narodu. Sigurno bi postigli bolji efekat a ja bih bio u prvim redovima sa lončićem od 5 litara (imam puno mačaka? ... može da prođe, pa danas mačke piju i kakao).  

Posle nedelju dana, sastali se oni iz resornih tj. nadležnih ministarstava da raspravljaju šta im je činiti. Nakon par sati kafenisanja, ispijanja sokova i mineralne vode a naravno posle bogatog ručka(jer zna se da na gladan stomak ne valja ništa važno odlučivati) doneli oni sledeće zaključke:

1. mleko je vrlo važna namirnica
2. volimo ga svi, vazda piti
3. ministar više voli viski

Kako su to za njih bila šokirajuća saznanaja, odlučiše naši vredni lideri da odmah  donesu nove mere koje se moraju preduzeti još kako sutra. Taj drugi deo sastanka stručnog odbora potraja boga mi do kasno u noć. Kažu da bi brže završili da im  zamenik pomoćnika potpredsednika za mlečne integracije nije ometao sastanak. Čovek je inače u godinama a slabije čuje pa su mu sve morali dva puta ponavljati. Razgovor je tekao nešto kao ovo:

 „Dakle složili smo se da je prozvodnja mleka deficitarna?“ – kaže predsedavajući.
„Haaaa...kakve krmenadle, pa jesmo rekli pršut i masline za meze“-reče iskusni al’ nagluvi zamenik.
„Nemojte krmenadle ovako kasno , ne valja za probavu a i mora da se glođe.“-nastavi ozbiljno stari stručnjak.


Ipak, uz sve poteškoće privedoše stvar kraju te osvanu sutra u medijima  da su nadležni državni organi izglasali uvođenje pet novih mera koje će uvesti reda u ovu proizvodnu
 oblast. Evo šta su jednoglasno izglasali i predstavili oduševljenoj javnosti:

-Uvodi se novi porez na mlečne proizvode, jer država mora da interveniše u kriznim situacijam a nema para u budžetu.  Uostalom, mora neko da plati to što se pojelo i popilo na ovim sastancima.


-Mlekare su bezobrazne i bogate se na narodu i proizvođačima mleka. Ako to još jednom urade moraće da žive sa javnom osudom koju će izreći ministar, lično.


-Proizvođači mleka su nekorektni jer inflacija, porast cena repromaterijala i stočne hrane nema apsolutno nikakvog uticaja na porast troškova proizvodnje. Bolje im je da ne izazivaju jer neće dobiti ni one silne subvencije što im spremaju već pet  godina. A taman su mislili da im daju...


-Pršut je bio previše slan a masline su imale košticu. A sir? Zašto nije bio onaj rupičasti? Ko je video da se u ovakvim prilikama stavlja gauda! Jednoglasno je odlučeno da su uslovi za rad bili izuzetno loši i da je to nedopustivo.


-Kineski svemirski program je jako dobar ali moraju malo da porade na kvalitetu lansirnih rampi.


E, posle ovoga javile se sve znamenite srpske mlekare okupljene oko investicionog fonda „Salford“  sa sledećim saopštenjem:

„Nismo mi krivi zbog ovako visokih cena. Mi se samo dogovaramo oko cena i jedinstveno nastupamo na tržištu sa tim dogovorom. Tako su nam  rekli naši direktori i glavna uprava. Mi nemamo ništa sa tim monopolskim cenama, i ne znamo šta je to. To su bre ovi seljaci postali gramzivi a država ne štiti našu mlekarsku industriju dovoljno. Ako se ovako nastavi, načisto ćemo propasti. Moraćemo još dve godine da vozimo ona stara službena vozila iz 2006-te. Neka, neka... Videćete onda kad se to desi, pa kad počnemo s tim kršinama da ugrožavamo ostale učesnike u saobraćaju. Da posle ne bude da nismo upozoravali.“


Iz cele halabuke nikako da skontam ko je tu kriv. Znam samo da su i mleko i jogurt skočili na preko 70 dinara pa sam bio primoran da izbacim lagani doručak od žitarica sa mlekom i zdravu večeru sa niskomasnim jogurtom. Prešao sam na čajeve sa prepečenim starim hlebom i misaonu samo kontrolu. Ovo drugo mi  ne funkcioniše jer mi se stalno po glavi vrzmaju  šunke i kobasice. Eto.. sad mi jedna šunkica baš protrči...Kobasice mi se ređe prikazuju, po prirodi su stidljivije.


Deda mi se više žali na stolicu. Kaže, kako ne pije jogurt, stvrdnula mu se stolica, tvrđa od najtvrđe bukovine. Satima se beči i napinje, niko živ u kući od njega ne može do šolje. Što je najgore, toliko je bučan da se slabo i spava poslednjih dana. Komšije sa sprata su ponudile da oni „uđu“ sa pola para za pola litre jogurta dnevno, samo da deka više ne zapomaže. Lepo od njih, ali ja moram da izguram drugu polovinu sam. Sa ovakvim cenama i to je podvig.
 

Kad sam čuo da se sprema bojkot građana na kupovinu mleka i jogurta u decembru mesecu, u stomaku mi zaigrali leptiri od sreće. Ajde da im pokažemo svima da može da se živi i bez mleka (izdržim li 24 sata, častim se litrom najskupljeg mleka). Pa kad im opadne prodaja, pokvare se tone mleka, možda i spuste cene. Uz malo sreće još ću ja ponovo žvaćkati natopljene pahuljice a moj deka „sedeti“ na mekšoj stolici i to po starom režimu = svega pola sata blokiranja toaleta = ostali ukućani ponovo spoznaju lepotu kupanja i svakodnevnog pranja nogu.
 
Ako i to ne uspe,nema zime. Skupio sam neku crkavicu za brdski bicikl ali ću kupiti dobru kozu muzaru. Stavim je na terasu, šetnja jednom dnevno, napasam je u parku. Ja ću da muzem a deka će da pravi jogurt i sir. Ih, ima da bude k’o na Zlatiboru. Ako bude dobro krenulo, uzećemo još jednu pa će biti kajmaka i za pijacu. Uvedemo posle HACCP pa pravac u izvoz. „Limanski kajmak“, „Tvrdi kačkavalj sa Keja“,  niskomasni jogurt „Štrand“. Prodavaće se k’o alva. Pa onda kad ja udarim cenu... Money mouth

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb